De winnaars van de Blogparel 2013


Hier zijn ze dan: de winnaars van de Blogparel 2013.

Eerste prijs (€ 200,-): Postbode van het weblog Marten Heijs.
Volgens de jury “een man, die de kunst van het schrijven verstaat”. En verder, zoals jurylid Jacq. Veldman het verwoordde: “De schrijver is heel goed is in ‘Show, don’t tell’ – dat talent dat je eigenlijk niet echt in een cursus kunt leren.  De schrijver is een raak observeerder en doet denken aan Simon Carmiggelt. En als de naam Simon Carmiggelt eenmaal is gevallen, dan valt er eigenlijk niet meer tegenop te concurreren want dat weet iedereen”.

Tweede prijs (€100,-):  Nederland staat open voor vluchtelingen uit Syrie, Teeven en de 250 van het weblog Dagtaak. Deze genomineerde is tevens winnaar van de Publieksprijs.
Jurylid Renée Olsthoorn zei er over: “Dit bondige mild ironische blog, waarin de schrijver, met behulp van uiteenlopende situaties, de relativiteit van het begrip ‘aantal’ laat zien, en daarmee tegelijkertijd aantoont in welk een beschermd doch kleinburgerlijk niet-ruimhartig landje we leven. Het blog heeft een ernstige ondertoon en is goed geschreven. Vooral het ironische ik-vind-alles-best-als-ik-er-maar-geen-last-van-heb einde vond de jury unaniem perfect”.

Gedeelde derde prijs (€ 50,-): Niet leuk nieuws van Makbouli op het weblog MWNW (Moeten We Niet Willen) en Don’t shoot the guitarplayer van het weblog Seizoensgebonden.
Jurylid Peter de Jonge lichtte toe:  Zonderin clichés te vervallen beschrijft Makbouli hoe haar vader reageerde op het bericht een fatale ziekte onder de leden te hebben. Ze portretteert haar vader als een man, wars van  veel  geldende vervelende conventies en van een humoristische eigenzinnigheid, die de schrijfster heeft geïnspireerd. De jury vindt het een inspirerend voorbeeld voor velen”.

“George Bekker van Seizoensgebonden pakte een actueel thema bij de kop. Op een absurdistische, bijna surreële wijze beschrijft hij hoe hij Amsterdam verlost van de overlast van doorsnee straatmuzikanten. Een kort en krachtig stukje, dat overdrijving relativeert in de tegenstelling tussen de titel en het verhaal dat volgt”.

Op 1 maart vond de prijsuitreiking plaats in het Centraal Museum Utrecht. Voor de Blogparel 2013 werden 37 blogs ingezonden. Daarvan werden er 24 genomineerd, omdat ze binnen de voorwaarden van de Blogparel vielen. De jury had, excuses voor het cliché, er een hele kluif aan.

De veelzijdigheid aan onderwerpen, de vele manieren waarop die zijn uitgewerkt en de uiteenlopende schrijfstijlen, maakten het lastig de blogs met elkaar te vergelijken. Dat hebben we dan ook niet gedaan. Twee voorwaarden waren uiteindelijk doorslaggevend om tot de winnaars te komen. We kozen voor de blogs die het meest een sterke “Blogpareltwist” (het lachen én doordenken-effect), gecombineerd met een heldere en goede schrijfstijl.

De blogs die afvielen hadden het allemaal net iets minder. Het hilarische Bewegungsfreiheit van Martijn Knol op Tirade werkte sterk op de lachspieren, maar haalde erg veel tegelijk overhoop, zodat het wat verwarrend las.  En erg mooi verhaal als Groef van Sam Gerrits op Nurks viel buiten de boot omdat we er de Blogpareltwist te weinig in zagen.

En zo moesten we  meer pareltjes voorbij laten gaan om dat de één wat meer lach- en minder doordenk-effect had, een ander een idee te overdadig had uitgewerkt , weer een ander net wat minder heldere schrijfstijl had of nog een ander door ongelukkige taalfouten het blogje tekort deed.

We gaan ze niet allemaal noemen, je kunt de genomineerden in dit artikel vinden en nog eens nalezen. Zeker is dat de jury met plezier alles heeft gelezen en lang heeft gediscussieerd over (onder andere) het kort en krachtige Trauma! Trauma! op Retecool , de doordenkertjes die Smile-politie van Kantelpunt en  Ze van Novy loopt over.

Over de conclusies die in Foute grappen maken mag van Terrebel  en Efteling: The dark side van Feetje blogt werden getrokken. En over de rake waarnemingen van Een lompe Hollander in Portugal van Luisa Samora en Intimiteiten van Raarlems Dagklad en over de ideeën die Aso’s van les Clochards en Testteisteren van Arta op Column X aan de hand deden.

De Blogparel 2013 was de vierde editie van deze blog-award. Vanaf 1 april gaat hier de Blogparel 2014 van start op een vernieuwde website. Vanaf dat oment kunnen weer het hele jaar blogs ingezonden worden die voldoen aan de voorwaarden van een echte Blogparel.

Wij kijken terug op een naar onze mening geslaagde editie en eveneens geslaagde prijsuitreiking. Alle dank aan alle inzenders, kandidaten, juryleden en aanwezigen van afgelopen zaterdag (waar we later deze week nog verslag van zullen doen).

Peter reikt de derde prijs uit aan Makbouli (midden) en George Bekker van Seizoensgebonden (links).
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Renée Olsthoorn overhandigt de tweede prijs aan Ton van Eck van Dagtaak (links).
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Jacq. Veldman heeft de eerste prijs net overhandigd aan Marten Heijs (links), die nog een dankwoordje toevoegt.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather
 1. Renée O

  Het was me een eer en een genoegen om aan de Blogparel 2013 een bijdrage te hebben mogen leveren. De genomineerde blogs heb ik met enorm veel plezier gelezen. Ik kan rustig stellen dat Nederland barst van het blogtalent. 🙂

  Winnaars van harte gefeliciteerd!

 2. Ximaar

  Een mooie middag in een mooie omgeving. Ga er zeker nog over bloggen.

  Allle (bijna) winnaars van harte gefeliciteerd!

 3. Stefania

  Gefeliciteerd aan alle winnaars en dank voor de jury. Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Wellicht volgend jaar, want hopelijk is er dan weer een blogparel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *