Bloghelden


2010 J¨ran Maaswinkel (@JeeeM) Creative Commons BY-NC-SA 3.0Terwijl de jury zit te zweten op de genomineerde stukjes, gaan we de laatste de voorbereidingen treffen voor de prijsuitreiking. Het grappige is dat er in zo’n laatste fase zich altijd onverwachte dingen aandienen.

Zo zal één van onze gasten het boek ‘Bloghelden’ in de uitverkoop doen. Frank Meeuwsen publiceerde in 2010 zijn boek over de eerste 10 jaar van de Nederlandse blogosphere. Frank Meeuwsen heeft nog wat boeken in de aanbieding en onder het motto ´Wat de blogger er voor over heeft´ kun je op 1 maart zelf bepalen tegen welke prijs je het boek mee naar huis wil nemen.

Een stukje nostalgie, over hoe het in 1995 begon, wie toonaangevende bloggers waren en hoe het zich tot 2005 in sneltreinvaart ontwikkelde. Vermakelijk om te lezen en interessant om te zien welke verschillen en overeenkomsten met het hedendaagse bloggen zijn.

Een groot verschil is natuurlijk de technologie. We zijn bijna 20 jaar verder en in die tijd zijn de mogelijkheden een weblog te maken voor iedereen vrij makkelijk te realiseren. Je hoeft er geen ict-specialist voor te zijn.

Een overeenkomst is de scheiding tussen linkblogs en lifeblogs.

Linklogs struinden het world wide web af en gaven nieuws door. Sommige van die eerste linklogs hebben zich ontwikkeld tot de huidige internetjournalistiek. Lifelogs verhalen vooral over persoonlijke belevenissen, gekscherend wel eens de “kat- en hondblogs” genoemd. Die twee groepen hebben lijken nog steeds twee verschillende werelden te zijn, die weinig met elkaar op hebben.

Eén detail hebben die twee werelden wel met elkaar gemeen. In beide “kampen” vind je heel wat bloggers die de ambitie hebben van hun hobby professioneel werk te maken. In Bloghelden lezen we hoe een aantal bloggers van het eerste uur inmiddels werkzaam zijn bij ict- en mediabedrijven, of hebben een aardige freelance broodwinning opgebouwd. Als journalist of boekenschrijver, als mediaspecialist of docent literatuur.

Al vanaf de eerste editie van de Blogparel kregen we inzendingen binnen van bloggers die bezig zijn zulke ambities te verwezenlijken of die al hebben weten waar te maken. In Bloghelden zullen ook zij zeker de ervaringen van nu bijna twintig jaar geleden herkennen en zien dat bloggen wel degelijk kansen biedt.

Op 1 maart kun je er misschien eens met Frank Meeuwsen over praten. Al vanaf 1996 is hij werkzaam in de de internetindustrie. Zijn eigen bureau The Incredible Adventure adviseert op het gebied van digitale communicatie en online strategie. Hij is de oprichter van Lifehacking, de eerste Nederlandse weblog over slimmer werken en slimmer leven. Daarnaast is hij docent Digital Media & Culture aan de Hogeschool Utrecht.

Hij was medeorganisator van de Dutch Bloggies, een blogprijs die na tien spraakmakende edities in 2010 besloot te stoppen. Gelukkig hebben we de Blogparel nog.

Tot slot: voor de prijsuitreiking op 1 maart hebben we alle kandidaten, genomineerden, vorige deelnemers en een aantal belangstellenden uitgenodigd. Wil jij er ook bij zijn meld je dan per email aan via postmaster@peterspagina.nl

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *